Sista veckan i maj… 2016-05-28

Av Fondan, 2016-05-28 18:12

Skymningssnipa...

Snart är även maj månad till ända och vi går mot sommar. Veckan har varit lite småkylig med stundtals byig hård vind från norr vilket är helt fel för flötmete (=motvind). Mörtfisket har nästan helt gått i stå med undantag för i söndags när det nappade på bra en stund på förmiddagen. Men efter det har det bara varit enstaka napp och pill trots mängder av mäsk runt betet.

Fick dock upp EN stackare i måndags kväll efter 2 timmar bottenmete och den fick agera gäddbete direkt. Precis lagom vid halv 10-tiden när Björn dök upp bakom husknuten försvann flötet och snabbt kom han till undsättning med håv ock kamera, en mellansnipa på strax över 4 kg som returnerades strax därefter.

Snip-magnet...

Efter några ytterligare resultatlösa mörtmetespass i veckan tröstade jag mig i torsdags kväll med UL-spinn och ”snip-skyffling”. Kan starkt rekommendera denna lilla spinnare med skeden i bakändan (se bilden t.h, finns på Kurres) om man prioriterar antal före vikt. Småsniporna verkar bli som galna över vibrationerna den genererar i vattnet om man vevar hem den snabbt, har man ett tunt spö känns det ungefär som man håller en slagborrmaskin i handen.

I går kväll (fredag) var det dags för ett första lite längre ål-pass. Christian och Daniel dök upp vid 21.30-tiden och vi riggade var sitt spö direkt. Kvällen var helt fantastisk med lagom temperatur och helt vindstilla, det var bara nappen som saknades till en början. Men det gav å andra sidan tid för lite grill medelst kaaw o bröö och en pilsner så det gjorde inte så mycket :)

Nästan en dubblering av PB't...

Det dröjde ända till 00.40 innan det sjöng till ordentligt i Daniels napplarm. Han har en otrolig reaktionsförmåga den där pöjken och inom en mikrosekund studsade han upp ur stolen och högg tag i spöt. Dock utan att tänka på att det var nedförsbacke och blött i gräset så fötterna försvann under honom direkt. Men vad gjorde väl det, bra karl reder sig i alla lägen och han fick ändå till ett perfekt mothugg halvliggande på rygg och fisken var fast. Upp och ut på bryggan och efter en härlig drill kunde vi håva upp och väga in en fin ål på 1.34 kg. Nytt PB och grattis!

Efter allt slemmande med ålen och returnering i vattnet gick jag ut till mitt spö på udden för att kolla läget. Jag testade denna kväll att meta med riktigt tungt sänke, någon meter slaklina och lite hårdare slirbroms men när jag fick syn på att linan hängde rakt ner från spötoppen blev jag misstänksam. Tittade snabbt ut på bryggan och såg att katten låg där och mös så min första tanke var att hon i vanlig ordning inte kunnat låta linan vara ifred. Men när jag vevat in en bit såg jag att linan låg en bit ner i vattnet nästan runt stolpen på bryggan och då fick jag bråttom ut och sträcka upp. Det var massor av slaklina tills det blev kontakt och då började det rycka och dra ordentligt i spötoppen! ”Fisk” skrek jag till grabbarna inne på land som genast kom rusande med håven. Lite svårt att bedöma storleken i det läget eftersom jag pga den tunga kastvikten använde mitt halvstyva 12-fots gäddmetesspö men det ryckte på bra hela vägen hem och väl i håven såg vi att det var en lite större sak.

Nästan PB...

Tur skall man tydligen ha eller så funkade taktiken med självkrokning på första rusningen men man kan ju undra hur länge den suttit på kroken. Uppskattade att den flyttat sig säkerligen 20-30 meter i sidled och en bra bit inåt men eftersom jag använder tackel med kroken knuten som ett ”T” mot tafslinan så satt kroken som vanligt väldigt ytligt i munnen på fisken :)
Snabb och smidig avkrokning och när vi skulle mäta och fotografera mot tumstocken såg vi att den var riktigt fet, jämntjock och ganska lång (96cm). Ner i ICA-påsen och upp på vågen och vi blev ganska förvånade alla tre när vi såg vikten.

Fet och fin...

1,867 kg är ju regg-vikt! Samma värde på Sportfiskarnas digitalvåg (1,87 kg) så med avdrag för plastpåsen fastställdes den till 1850 g. Nu skall man ju vara positiv och glad men kan ju inte låta bli att tänka på att den endast var 20 g från personbästa… :o

Snabbt ner i vattnet med fisken igen och där simmade hon majestätiskt ut mot djupet igen. Nästa gång vi förhoppningsvis ses igen kanske hon lagt på hullet några 10-tal gram ytterligare…

...

...

Lämna ett svar