Storrödingarna i Vättern 2010-11-07

Av Fondan, 2010-11-09 21:11

Under november månad leker storrödingen i Vättern och hanarna får en vacker röd dräkt med vita fenkanter. I söndags anordnade Länsstyrelsen i samarbete med Jönköpings kommun och Jönköpings segelsällskap ”Rödingens dag” i Huskvarna hamn med diverse arrangemang och information om hur man bedriver fiskevårdsarbetet i och runt Vättern. Det var fantastiskt att se de färggranna fiskarna på riktigt nära håll i det grunda vattnet och visst började man funtera på varför man aldrig någonsin provat på rödingfiske i Vättern när man ändå bott på nära håll i nästan hela livet !

Eftersom Länsstyrelsens representanter inom området var på plats kunde jag naturligtvis inte heller låta bli att diskutera Landsjöns problem när det gäller miljö, övergödning och den idiotiska gamla vattendom som fortfarande gäller efter snart 100 år! Vi hade en mycket bra och givande diskussion och det känns som att Länsstyrelsen är väl medvetna om problemen och vad som borde göras och att man faktiskt jobbar med att försöka få till förändringar. Men att man samtidigt tyvärr har svårt att få till tvingande åtgärder och förändringar pga gammal lagstiftning på området. Konstigt kan man tycka när just natur och miljöintressen prioriteras högt på många andra områden i samhället.

Hade ju behövt en bättre kamera men här är ändå några bilder på det vi såg…
 

Den som vill se en bättre bild kan kika in på Länsstyrelsens infosida: http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/Pressrum/Kalender/_Aktiviteter/rodingen_2010


2 svar på “Storrödingarna i Vättern 2010-11-07”

  1. Mange skriver:

    Hej Fondan. Är nybliven husägare vid Vistakulle men har fiskat ett antal år i Landsjön sedan tidigare. Har följt din blogg under hela sommaren och förstår att sjön ligger dig varmt om hjärtat :) Kul att höra att du bryr dig om sjön och dess framtid. Har själv tänkt att ringa länsstyrelsen för att få svar på vissa frågor ang arbetet med att förbättra sjöns vatten. Men med tanke på dödläget som man kunde läsa om i Jp i somras så kändes det meningslöst. Men hur har fisket förändrats genom åren tycker du som har fiskat en längre tid i sjön? Och har inte abborrfisket blivit extremt dåligt på väldigt kort tid ? Mvh Magnus

  2. Fondan skriver:

    Hej Mange! Kul att höra av fler som av olika anledningar är intresserade av Landsjön och dess tillstånd. Jag tycker definitivt att du skall höra av dig till Länsstyrelsen och både ställa frågor och ge synpunkter, ju fler som engagerar sig desto bättre och jag tycker faktiskt att dom lyssnar på det man har att säga. Dom jag pratat med där verkar ha ett genuint intresse av att försöka få till förändringar och förbättringar så med tiden så kanske allas gemensamma engagemang kan leda till ett positivt resultat. Även de många kontakter som hafts med kraftverksägaren verkar ha gett resultat och variationerna i vattenståndet i somras har faktiskt varit mindre än på länge enligt min uppfattning. Samtidigt har algblomningen varit värre men det kan kan ju ha med väderleken att göra. Har observerat tidigare att en långvarig regnperiod efter en längre tids värme är förödande och i år var det ju väldigt fint och varmt väder fram till mitten av juli och sedan var det ju konstant skitväder med regn långt fram i augusti. Det är ju illavarslande att sjön är så känslig för detta så här krävs naturligtvis krafttag på flera håll så det inte går helt över styr!

    Vad gäller fisket så har du helt rätt vad gäller abborrarna. Det dog i princip ut helt förra året (jämförelsevis) och har varit lika dåligt i år. För 3 år sedan kunde man ju fylla hela båten med +halvkilosborrar på en kort stund men i år har vi bara fått ströfiskar.
    Samtidigt har gäddfisket varit det bästa jag upplevt någonsin det här året och det har även rapporterats många fina gösar så möjligen har det ett samband eller så är det bara naturliga variationer över tiden. Någon ”utfiskning” tror jag inte riktigt på men man är ju förstås orolig för att det kan ha med någon form av miljöpåverkan att göra och att det på sikt skulle försämra eller fördärva fisket.

    Så det är bara att hålla ångan uppe och vara på på myndigher och andra inblandade hela tiden med konkreta argument, miljöfrågorna får ju mer och mer fokus i samhällsdebatten!

    Nu närmast väntar vi på isen och många fina ispass i vinter!!

Lämna ett svar