40 år senare… 2012-06-08

Av Fondan, 2012-06-08 23:55

Gropahålet, Helgeån...

När jag var i 10-årsåldern spenderade jag somrarna med familjen i vår sommarstuga nere i Skåne. Det var en gammal skånelänga med boningsdel och stall tillsammans med utedass och inte många minuter med cykel ner till Helgeåns södra mynning i Östersjön, en plats som kallades för Gropahålet (Yngsjö). Fiskeintresset fanns redan då och 99% av dagarna var jag på plats med metspöt vid ån som var väldigt rik på diverse olika fiskarter. På den tiden trodde man att all vit fisk var mört men farfar som var en fanatisk flötesmetare lärde mig snart att skilja på olika arter som Braxen, Id, Björkna, Löja, Ruda, Färna, m.fl. Abborre fanns det också gott om, dock fick jag aldrig några större saker men oj vad gott man tyckte det var att ta hem och lägga i folie på grillen. Det var flötmete med bröd och mask som gällde och inget spinnfiske men någonstans där i tiden fick jag ett gammalt kastspö av farfar som han knappt aldrig använt, det var inte ”riktigt fiske” enligt honom och därför fiskade han själv bara med 4-delat bambuspö och röd-vitt korkflöte. 

Stolt abborrejägare...

Vi hade till en början ingen TV i stugan så på kvällarna satt man och lusläste Napp och Nytt från början till slut, om och om igen och förundrades över alla stora gäddor som togs upp på spinn. Hade fått några spinnare (ABU Droppen) av farfar som gav lite abborre då och då men om man skulle ge sig på gädda från land var det skeddrag och Atom som gällde. Så vid ett besök i sportaffären inne i Åhus lyckades jag övertala pappa att ett skeddrag var precis det jag behövde för att få en massa gäddor och till slut gick han med på att köpa ett Atom 25g (BGL tror jag det heter). Det blev många timmars dängande med detta drag i Helgeån men till min stora besvikelse aldrig en enda fisk! Hur kunde det vara möjligt med detta lovordade bete?  

Några år senare sålde vi stugan och köpte en annan i Västerviks skärgård och där fortsatte fisket. Fick hur mycket gädda och abborre som helst men aldrig en enda på mitt Atom! Sedan har det fortsatt, draget har skramlat runt i mina draglådor och använts lite då och då i otaliga sjöar men helt utan resultat. Förtroendet för detta av alla så hyllade skeddrag har ju varit minst sagt lågt och har det inte blivit hugg på de första 10 kasten har det ju åkt tillbaka i lådan igen så man kan kanske inte påstå att men givit det någon riktig chans…    

Atom rulez... :)

Men så igår kväll fick jag ett infall att putsa upp denna 40 år galma relik och prova några kast i det just nu klara vattnet i sjön. Efter några kast noterades en följare som vände om någon meter från bryggan och då var man tillbaka i de negativa tankarna igen. Men eftersom jag inte hade något annat drag med mig så fick det bli några ytterligare kast. Och se på f-n, helt plötsligt så högg det till i spötoppen och en liten snipa hängde med hela vägen in och upp på bryggan!   

Efter ungefär 40 år har nu Atom-förbannelsen brutits och jag kan ansluta mig till den stora skara fiskare som kan stoltsera med att ha fått gädda på ett Atom-drag!! Inte en dag för tidigt kan man ju tycka…

5 svar på “40 år senare… 2012-06-08”

  1. Åh, min favoritfärg på Atom också!
    Prova att slumpmässigt ändra hastighet, med stora förändringar från riktigt samta invevning till att veva som besatt. Och sedan även lite sporadiska vevstopp på 5-10 sekunder.

    Atom är hett vissa tillfällen, både på Gädda och stor Abborre.
    Prova att kasta in det i mörtstimmet när du ser jagande abborre och veva in sakta.

  2. Fondan skriver:

    Nja, har provat allt det där under alla år. Tror mest att jag valt fel fillfälle att fiska med detta skeddrag. Om det nu finns rätt ett rätt tillfälle för detta drag…?

    Kan nämna att jag var ute på bryggan en 1/2-timme igår kväll i ösregnet och kastade med Atom:et. Inte ett minsta tillstymmelse till hugg men innan jag var helt genomblöt bytte jag till en gul/orange Westin 170mm med svart rygg och gissa vad som hände på FÖRSTA kastet med den wobblern!??

    Så jag är nog tillbaka i de negativa tankarna igen…

  3. Johnny Balle skriver:

    Härlig läsning Fondan! Extra kul är att jag för tre timmar sen stod precis mittemot där första bilden är tagen och metade upp en hög småabborrar! Sjukt sammanträffande i mina ögon i alla fall! Var nere här och jobbade och fick några timmar ledigt, så kom jag på att helgeån fanns nånstans i krokarna…

  4. Johnny Balle skriver:

    Angående atom så har jag tagit massvis med abborrar och smågäddor på ett kromat sådant, som var ett av mina första draginköp. Anledningen till att det blev ett sånt var morfar enbart körde gubbtrolling med blanka skeddrag. Wobblers tyckte han var för stora och tjocka och jobbiga att kasta med…

  5. Fondan skriver:

    Ja jädrar så det kan slumpa sig. Verkar ju vara samma 1000-broder-fiske fortfarande… :) Nu har jag ju bara fiskat där på högsommaren så förmodligen är fisket bättre på våren och hösten men ändå, fortfarande det enda stället jag spinnfiskat så mycket på utan att ens fått känna lukten av gäddslem!!

    Jag har ett nästan lika gammalt helkromat Utö och det har faktiskt gett lite gädda så visst går det att få fisk på skeddrag nån gång ibland. Förutom Atom 25g BGL då förstås……..

Lämna ett svar