Kebab rigg 2014-01-19

Av Fondan, 2014-01-19 19:07

Fortfarande hård vind från nordost och trots flera minusgrader har isen har inte en chans än, det behövs vindstilla nu för att det skall börja bygga på.

Det är mao fortfarande fiske från land som gäller. Men dagens lite ”modernare” rullar med flätlina funkar dock inte alls speciellt bra i -3 grader och hård vind så idag åkte min snart 40 år gamla Cardinal 66 med nylonlina på ett 11 fots spö med en ”kebab rigg” i andra ändan av linan. Denna rigg är främst avsedd att fiska strax ovanför botten med diverse filéer eller fiskrens från affärernas frysdiskar men det verkar funka dåligt hos predatorerna i Landsjön. Har provat allt som finns på ICA, bl.a Makrill och Sill men utan minsta tendens till intresse (jag riktigt ser och hör hur Björn och Jörgen nickar och hummar medhållande nu…).

Men med död mört går det bättre. Fördelarna med riggen, förutom att man kan ta betesfisk från frysen är att man presenterar betet på ett hyfsat naturligt sätt och man kan själv genom längden på tafsen välja vilket avstånd från botten man vill fiska. Vill man dessutom skapa lite rörelse på betet kan man dra lite lätt i linan eller bara peta på spötoppen lite då och då.

Det finns gott om artiklar och beskrivningar av riggen på nätet, det är bara att Googla på ”kebab rigg” och börja knyta.

Dagens Kebab-fångade Gädda som blev årets första över metern...

6 svar på “Kebab rigg 2014-01-19”

  1. Har ett tips till dig o dina vänner. Jag fiskar ju hejdlöst mycket i vättern från klipporna och med flugspö i flytringen. Har alltid haft satans problem med is från klipporna. Jag är nästan så man kan kalla det alergisk mot nylonlina på spolen, det förkortar kassten och är allmänt bara skit enligt mig när man vant sig vid flätlinor, men som du säger flätlina är precis omöjligt när det är kallare än 0 grader. Förra året fick jag dock nys om en ny lina som skulle vara en ”mix” mellan nylon och flätlina och den skulle vara helt stum som en flätlina, inte suga vatten så som en nylonlina, kunna ha supertunn diameter som en fätlina och vara rund i diameter som en nylon. För bra för o vara sant så därför va ja tvungen o beställa en… Den va billigare än en flätlina av kvalité men lite dyrare än nylon. Jag hajade till då jag såg att brottstyrkan bara låg på typ 6-7kg för en 0,20 mm men läste på i ämnet och det visade sig vara de amerikanska värdena, vilket mäter knutstyrka istället för brottstyrka (vilket är mycket bättre!) Så brottstyrkan är till o med högre än en bra flätlina i samma linklass! Efter två säsonger vid sjön och mycket fiske så är linan fortfarande som ny och nötningståligheten är oslagbar! Sen är linan helt perfekt till isfiske oxå! Helt stum, inget linminne, suger absolut inget vatten och kasstar ca 10-20% längre än en flätlina!! BERKLEY NANOFILAMENT. Thats the shit! Testa den om ni inte redan gjort det. Det här låter nästan som en reklamtext men den är verkligen mycket bättre än dom själva skriver om den, jag kör bara med denna linan till allt fiske numera (förutom fluga då) TESTA!

  2. Ja jag har hört en hel del positivt om Nanofil, lite negativa saker också men det får man räkna med när det är så många saker som kan gå fel ( dåliga ringar på spöet t.ex ).

    Man får kanske prova och se själv, själv kör jag uteslutande med Berkleys Fireline som flätlina och är verkligen skitnöjd. Har aldrig haft problem med linan och den är ruskigt stark.

  3. Fondan skriver:

    Tack Åbbe, har en massa tomma medskickade extraspolar till Shimano-rullarna i gömmorna och skall definitivt testa den linan! Just den egenskapen behövs ju inte minst i perioden av minusgrader mellan öppet vatten och att isen håller att gå ut på. Återkommer med recension :)

  4. Ja negativt christian kan jag tänka mig att en trasig spöring är i det gäller ju även för flätlina. Jag kör aldrig med keramiska ringar utan bara sicringar o det är nog att rekommendera med en så ”sylvass” lina som nanofil är. Men annars helt supergrym!

  5. Är isen gångbar nu? :D Fiske till helgen?

  6. Fondan skriver:

    Ja hyfsat i alla fall… Var ute en bit till och hackade med isbillen ikväll och visst knakade det lite här och där. Men fortsätter det med 2 cm/dygn så borde det funka på lördag eller söndag. Får se vad tumstocken säger imon kväll.

Lämna ett svar