April… 2019-05-05

Av Fondan, 2019-05-05 22:18

April månad går förmodligen till historien som en av de varmaste i historien.

Brygga i 2019... :)

Isen gick tidigt och vattentemperaturen steg snabbt vilket gjorde att gäddleken kom igång tidigt. Även mörten har redan börjat yra runt långt inne vid strandkanterna och det är ett skådespel att se med pannlampa i mörkret hur mängder med gäddor står på kö strax utanför för att mumsa i sig av läckerheterna.

Pga det höga vattenståndet denna vår blev tyvärr bryggiläggningen lite försenad men den 22/4 blev det äntligen av :)

Här slipper ingen gädda in för att leka... :(

Tråkigare är dock att se att yrkesfisket med nät på västra sidan av sjön bedrivs mer och mer intensivt. Flera långa nät ofta ända inne i lekvikarna vid Edeskvarna skördar stora mängder gädda och annan rovfisk dagligen som hade behövts för att hålla den växande populationen vitfisk stången och motverka risken för att sjön går samma öde tillmötes som Ryssbysjön och Barnarpasjön. Fiskevårdsföreningen är mycket väl medvetna om risken att mörten tar över sjön allt mer men sk*ter helt i problemet! Vilken inte minst bevisas av att det är folk i styrelsen som står för detta dagliga massklubbande av rovfisk…

Inte här heller... :(

Undrar om skattebetalarna vet om att det att pungas ut stora summor skattemedel från kommun och länsstyrelse för att finansiera kontrollverksamhet och åtgärder för att bevara och i framtiden kanske behöva rädda miljön i och runt Landsjön från ekologisk kollaps med syrebrist och kraftiga giftiga algblomningar som följd…?

Samtidigt som fiskerättsinnehavarna runt sjön plockar ut stora summor på fiskförsäljning och fiskekortsintäkter… :o

Lämna ett svar