Märkligt slut på mörtstugefisket… 2010-02-06

Av Fondan, 2010-02-06 11:48

Har sedan nyårshelgen försökt mig på konsten att fånga betesfisk i mörtstuga. Efter att ha sågat upp en vak i den redan då hyfsat tjocka isen har det blivit mycket motion att hålla vaken öppen tack vare den stränga kylan under januari. Kilovis med olika mäskvarianter har det också blivit (tnx Google och Phalnax m.fl för alla recept).

Men efter lite över en månad ger jag upp!  Inte ens så mycket som en antydan till fisk har varit synlig i eller kring mörtstugan och runt omkring på botten ligger fortfarande majskorn, riskorn, rester av mäskbollar, brödbitar och gud vet allt vad som prövats.  Kan bara konstatera att på just det stället finns helt enkelt ingen småfisk vid denna tid på året. Kanske inte så konstigt för den som har erfarenhet av denna typ av fiske men eftersom det på sommaren just på denna plats brukar dra runt mörtstim fullt i paritet med de stora sillstim man ser på undervattensfilmer på TV så tyckte jag det kunde vara värt ett försök. Jag har fått en del tips under tiden så det blir till att testa på lite andra ställen nästa vinter.

Slutet på detta äventyr blev dock inte riktigt vad man tänkt sig. Efter att ha plockat upp mörtstugan och ställt den på gården händer något som får en att fundera på om man inte skulle byta hobby och bli ornitolog i stället. Landsjön är ju förutom bra fiske även känt för att ha ett rikt fågelliv så man behöver ju inte göra mer än att byta fiskespöt mot en kikare. Man kan ju lugnt konstatera att man har betydligt bättre färdigheter att t.ex fånga fåglar för ringmärkning än att fånga betesfisk…

Som framgår av bilden till vänster det blev ju trots allt ett ganska minnesvärt slut på mitt första seriösa mörtstugeäventyr. Efter att ha släppt ut Koltrasten hängdes mäskbollar och brödbitar upp vid fågelbordet där det verkade vara betydligt mer uppskattat än på botten av sjön…!

En liten stund senare dök den lilla pippin upp vid fågelbordet igen och förhoppningsvis håller den sig i närheten under resten av vintern för att sedan förgylla våren med sina karakteristiska drillar i trädtopparna runt huset.

Skall nu fortsätta knyta 3kroks-tafsar inför ismetet i morgon bitti och förhoppningsvis blir det mer givande än mörtstugefisket…….

Lämna ett svar