Sämsta fisket hittills i år… 2010-02-07

Av Fondan, 2010-02-07 22:11

Nu har det ju förvisso inte gått så långt på det nya året än men ändå… Efter 4-5 helger med hyfsat fiske och svinkyla var ju förväntningarna höga och denna söndag skulle det bullas upp med ett 20-tal fiskedon fördelat på ungefär fifty-fifty angel och ismetesspön. Infödda och tillresta Jönköpingsbor startade förväntansfullt motorborret redan vid 7.30-tiden och efter att ha väckt upp en del närboende ur morgondvalan var snart isen perforerad och donen riggade.  

Snön på isen har den senaste veckan blivit ganska slaskig på vissa ställen beroende på att vattennivån under isen sjunkit och tyngden av snön har fått isen att spricka och sjunka så vatten har tryckts upp i sprickorna. Men med konstaterat över 40 cm is överallt där vi borrade kändes underlaget ändå helt säkert.

För första gången i år hann vi sätta ut allt innan första fäll vilket gav oss onda aningar om fortsättningen på dagen. Efter en stunds väntan blev det dock några fäll och smågäddor men vad som förvånade lite var en del fäll utan någon som helst antydan till att linan fortsatte rulla ut.  Det blåste ju absolut inget alls !

Efter kaffe och några timmars väntande med några ytterligare smågäddor, missade motryck och blindfäll började det suga rejält i grilltarmen och allt fokus riktades mot kååv (som hustrun från Växjö säger) med brö. Ut med grillen på isen och denna gång var vi föruteseende nog att palla  upp den med några träplankor under eftersom den sjönk ner i isen förra gången och vatten rann in genom lufthålen i botten…

Brukligt när man lägger på kååv på grillen så brukar det fälla utav bara helsike så att det blir bara en svart sotig kolhög kvar när alla rusar iväg i olika riktningar men denna dag hände absolut nada !

Det var så lugnt och stilla på vipporna att Martin som börjat misströsta grep tag i isskrapan och började skotta snö på kidsens hockeyplan för att hålla värmen. Nåja, det var såklart jobbigare än han trodde så han återgick snart till att gå runt mellan hålen och skopa bort is och slask i stället…

Sedan hände inte mycket mer denna dag (inte ens ett enda blindfäll !) så vi bröt upp redan vid 14-tiden.

När vi plockade upp spön och angeldon noterade vi något vi inte sett tidigare. Något annat än våra vänner gäddorna verkade ha varit framme och knaprat på flera av våra betesfiskar. Och knappast märken efter någon tandlös abborre heller. Ser ut ungefär som när kräftorna ätit på betesfisken i en kräftbur.

Men det känns inte så sannolikt mtp att dessa skaldjur inte är direkt talrika i sjön och inte ute på 6-8 meters djup och 1 meter ovanför botten mitt i vintern. Kan det varit det här som blindfällde flera av vipporna tidigare under dagen ???

Är det någon som har någon teori så välkommen med en kommentar !

Hursom, det mest positiva man kan säga om detta fiskarfänge är att temperaturen hela dagen var runt +15 grader varmare än förra söndagen! 5 fjuttgäddor och lika många missade ryck är inte mycket att skriva hem om. Men med hälften av betesfisken kvar ser vi redan fram emot nästa helg. Då djä…… !

7 svar på “Sämsta fisket hittills i år… 2010-02-07”

  1. Andreas skriver:

    Fiskar ni alltid på samma ställe? Har bara ismetat en gång på landsjön och då blev det magert resultat, var på andra sidan. Vid udden på bilden längst upp. Brukar fiska där vid öppet vatten och då är ju sjön oftast riktigt bra med fin storlek på gäddorna. Bra blogg!

  2. Fondan skriver:

    Hej Andreas !

    På vintern fiskar vi nästan uteslutande på östra sidan men det spelar nog ingen större roll var man håller till om fisken bara är på rätt humör. Och kikar man runt på nätet verkar det som att det landats en hel del stor fisk i sjön denna vinter.
    På sommaren känns det dock som att andra sidan är något bättre för gäddfiske.

  3. Magnus skriver:

    Tjena Fondan,
    Det hade ju vart en mycket bättre idé att komma ut till er i söndags. Själva var vi i ”döda havet” med 20 spön totalt, utan ett enda pill på hela dagen. Ruskigt misärfiske! Får hoppas det vänder nu och att vi plockar lite poängfiskar! Martin har nämnt lite om dina rekommenderade hotspots. Låter riktigt intressant!

    Ha det!

  4. Andreas skriver:

    Fondan. Tack så mycket!
    Ja på sommaren har vi fått väldigt mycket mer på andra sidan men som sagt förra vintern vi var där o ismetade fick vi inte ett skit, kanske var fel dag bara. På lördag ska vi ut och fiska där igen men då lutar det åt att det blir på den sidan där ni brukar hålla till och man får väl hoppas fisket är bra då. Har fisken tagit djupt eller på grunt vatten nu i vinter? Jätte snällt att du vill dela med dig av lite erfarenheter från sjön, vissa kniper igen bra om man frågar. Ja det verkar som det landats en hel del riktigt fin fisk denna vintern i sjön så vi får hoppas de är riktigt i stöten denna helgen!

    Ha det gött!
    /Andreas

  5. Andreas skriver:

    Glömde fråga om isen är bra? Hur tjock ungefär? Förra året när vi var där så var den tunn som en glas skiva inne vid land o tjock längre ut, hur ser det ut i år?

  6. Fondan skriver:

    Andreas, vi har fått både mest och störst fisk i de hål vi borrat närmast land. 10-15 meter utanför vassen ungefär och djupet varierar ju lite beroende på var på sjön man befinner sig men 5-8 meter brukar det vara. Mestadels blir det ner på botten med betet och någon 1/2-meter upp men det verkar funka även lite högre upp från botten. Djupkarta över sjön finns på Kurres hemsida, http://www.kurresfiskeshop.se/sjoar/landsjon.pdf

    Fisket varierar väldigt i sjön och det är svårt att bli riktigt klok på vad som styr. Blankpass är ovanliga men det kan gå från skitfiske till hur mycket som helst på bara någon/några dagar.

    Tjockleken på isen har varit ganska konstant runt eller strax över 40 cm överallt där vi borrat men i takt med att sjön tappas på vatten har det blivit så mycket sprickor att det blivit både slaskigt och dubbelis. Vattentäta stövlar är att rekomendera…

    Lycka till med fisket !

  7. Andreas skriver:

    Tackar o bockar!

    Ja djupen i sjön känner jag till väl då jag fiskat där sommarsäsongen i många år men vinterfisket har jag knappt inte testat. Ska bli skoj. Då ska vi koncentrera oss utanför vassarna då. Får nog bli motorborr då om det är så tjock is. Men det känns bättre med tjock is än hjärtat i halsgropen hela tiden. Har badat en gång o det vill ja inte göra igen. Ska ni ut på lördag? Vi utgår nog från badet eller båtrampen tror jag. Känns som det är dags o testa den sidan nu. Stövlar åker jag inte utan, fy fan för o frysa om fötterna.

    Ha det fint o kolla in min blogg för rapport om fisket!
    /Andreas

Lämna ett svar