Klimatförändringar ? 2010-05-09

Av Fondan, 2010-05-09 21:23

Visst känns det som att vi det senaste halvåret haft en rejäl klimatförändring. Klimatkonferensen i december förra året i Köpenhamn hann inte mer än avslutas förren vi snabbt gick in i en ny istid (känns det som…). Kallaste vintern och mer snö än på länge och sedan en kall och blåsig vår. Och i tisdags snöade det ymnigt med trafikproblem och bilar i dikena som följd. 4 maj, wtf !! När vintern var som kallast sa ”experterna” att det var väder och inte klimat som gjorde att det var kallare än vanligt men sedan har det blivit allt tystare från det hållet. Förmodligen blev det jobbigt och roligare att kasta sig över vulkanforskning och askmoln i stället. Ibland verkar det som att forskningsanslag och budget styr rapporteringen… Vi skall vara rädda om vår miljö och kan ju inte fortsätta som idag men här måste vi alla ta vårt ansvar !

Naturligtvis har vädret även påverkat fisket och fiskelusten. Inte kul att ge sig ut i halv storm och temperaturer nära nollan men några få tillfällen har det ändå blivit, bla annat en fin kväll med feedermete där man fick lära sig lite tips och trix av Christian och Martin. En (!) premiärmört blev det oxo och det var kul. Gäddfisket har nästan avstannat helt, mest beroende på vädret men även pga att leken blivit kraftigt försenad. Läste på lite olika ställen på nätet att leken pågår när vattentemperaturen ligger mellan 6-12 grader och med dagens notering på strax under 8 grader är nog leken långt ifrån avslutad… Förra året låg vattentemperaturen på 13 grader redan 1 maj när ungarna premiärbadade så att det är en extremt sen vår är det nog inget tu tal om.

Men men nog klagat, det blir nog sommar i någon form även i år. Det skall enligt prognosen bli lite bättre de närmaste dagarna så det kanske blir en båttur och utforskning av gamla kända vassruggar. Beware out there…

3 svar på “Klimatförändringar ? 2010-05-09”

  1. Andreas skriver:

    Stämmer det du skriver. Frågan är ju om det påverkar beståndet possitivt eller negativt? En kallare vattentemperatur under sommaren skulle ju göra att gäddorna hade en större yta att jaga på under en större del av året. Ingen syrebrist. Men samtidigt en lägre ämnesomsättning med sämre tillväxt som följd kanske? Men Landsjön har ju en ganska ordentlig algblommning under den varmaste delen så för den sjön kanske det skulle vara bra med en kallare sommar. Fisket kommer nog vara som absolut bäst i Juni i många sjöar i år istället för april-maj som det brukar vara. Blir intressant o se om den här vintern var en engångsföretéelse eller om det bara är o vänja sig vid det. Tror nog på det sista för med ökande medeltemperaturer på jorden kommer det bli mer nederbörd på våra breddgrader. Medeltemperaturen på hela året höjs ju även här i så fall men det betyder ju inte varmare sommrar utan mer långdragna vintrar. Lite varmare på vintern med mer nederbörd. 2 grader varmare vintertid ca 6 månader betyder ju att det fortfarande kan vara -4 grader i snitt hela vintern och en grad kallare på sommarhalvåret ger en medeltemp på låt säga +9 grader istället för +10. Det ger en större skillnad än man kan tro, speciellt om det bara accelererar år för år… Om 50 år kanske man inte vill tänka ens

  2. Fondan skriver:

    Hej Andreas ! Ja, en kallare sommar är ju positivt för övergödda slättsjöar mtp mindre syrefattiga delar. Får hoppas att kommunen också tar sitt ansvar när det gäller breddning av diverse avlopp som skett de senaste åren. Efter att ha spenderat en bit över 1/2 mille på en utredning av sjön som konstaterade att orenade avlopp var en av bovarna i dramat och så sköter man inte sina egna grejor bättre…
    Sedan har vi ju även en över 100 år gammal vattendom i Landsjön som äventyrar fiskereproduktionen och övriga naturintressen. Bl.a söker ju gäddan efter lekområden som naturligt översvämmats av issmältningen men nuförtiden sitter ju vattenkraftsägarna framför daturskärmen och anpassar elproduktionen helt efter Nordiska Elbörsen och då kan det gå t.ex som i år när vattennivån den senaste månaden och mitt under leken i stället sjunkit med flera decimeter! Och alla stackars sjöfåglar som bygger sina bon tidigt i vassarna och som sedan hamnar på landbacken en bra bit över marknivån. Finns massor av olika exempel på nätet på skadeverkningarna av den moderna vattenregleringen!
    När det gäller klimatförändringar så får vi nog avvakta lite längre perioder hit eller dit innan vi kan vara säkra på en trend. Men personligen känner jag att årstiderna förskjutits en smula framåt i tiden. Och det verkar vara fler som känner så eftersom det alltid är krig på jobbet om senare semesterperiod på sommaren…
    Ha’de!

  3. mycket intressant, tack

Lämna ett svar