Mört och ålmete… 2016-08-29

Av Fondan, 2016-08-29 20:43

Bra med mört nu men fortfarande alldeles för varmt för att förvara fisken i sump pga temperaturen i sjön. Har även provat lite gäddmete med dessa men det har bara givit några enstaka smågäddor så det fisket får vänta ännu ett tag tills det blir kallare vattnet. En och annan abborre hittar också fram till maggoten men det är mest smått upp mot 3 hg.

Har lagt ner lite tid på att prova olika former av mäskning och hittat ett snabbt, smidigt och enkelt sätt att få ”långtidsverkan” utan att koka spetsad havregrynsgröt eller liknande. I kombination med några enstaka nävar lite torrare blandning köpemäsk som sprider doft snabbt och sjunker sakta ner mot botten för att locka fram mörten fortare har det funkat riktigt bra. Vad gäller färdigblandat har jag provat en hel del olika sorter och kommit fram till att Bream Crack från Swedbait hittills funkat bäst för mörten i Landsjön.

Snabbknådat mött-gött...

Ta några skivor formfranska, skär bort de torraste kanterna och kör dessa i micron på full värme lite över en minut. Detta för att få brödet att bli formbart och över huvud taget sjunka och inte bara flyta iväg på ytan. Häll sedan på lite doft-godis på brödet och lägg på lite makadam eller nå’t annat tungt för att vara säker på att det sjunker även om det torkat lite. Rulla sedan ihop skivorna till bollar innan brödet svalnat.

Sedan är det bara att kasta ut bollarna och låta dom ligga på botten och locka till sig fisken. Har haft fisk på platsen efter det i flera timmar så det funkar riktigt bra!

Några enstaka ålpass har det också blivit de senaste veckorna och vi har konstaterat att ålen verkar bli fetare och fetare utan att för den skull växa speciellt på längden. De senaste fiskarna vi fått upp har varit förhållandevis korta men ändå 21 respektive 22 cm i omkrets vilket det är det grövsta i alla fall jag har noterat här i sjön under alla år. Det är ju nu över 20 år sedan ål senast sattes ut och man kan ju befara att det kan vara början till slutet på detta fantastiskt roliga fisket. Och från FVO’t verkar inte finnas något intresse… :(

1710g, 89cm och omkr. 21cm...

Regg-ål á la Martin, 1881g, 93cm och omkr. 22cm...

Lämna ett svar