Härliga dagar i solen ! 2010-03-07

Av Fondan, 2010-03-07 18:14

Efter att ha läst runt på lite olika fiskebloggar verkar det som att många mer eller mindre har givit upp vinterfisket för den här säsongen. Och visst tar det på krafterna och humöret när det är ner mot -20 grader, blåser snålt och man tvingas pulsa runt i halvmeter djup snö dessutom trampa igenom dubbelisar med vatten i mellan. Inte har det heller blivit bättre av att fisket varit betydligt sämre denna vinter än normalt. Har hört många olika teorier och spekulationer om varför och många verkar peka på den tidiga kylan och snön som kom direkt efter att isarna lagt sig och skapat ett långvarigt och kompakt mörker nere i vattnet. Vet inte om det stämmer men de senaste åren har man ju kunnat fiska på blankis ganska länge och som brukligt var det ju ”alltid bättre förr”…..

Men den här helgen blev det lite ”Coming Back To Life” (tänker på låttiteln från Pink Floyd’s album ” The Division Bell” från 1994).  Solen strålade, det var dagsmeja och temperaturen låg på någon enstaka minusgrad plus att förra veckans mildväder och regn hade smält av en del av snön på isen som sedan frusit till ett skikt som höll fint att gå på. Det var lika smidigt och lätt att gå runt mellan hålen som det brukar vara i början av säsongen !

Det enda negativa var istjockleken som närmat sig halvmetern och eftersom vi var utan motorborr denna helg blev det till att handborra, såga och hacka sig igenom. Vi tjuvstartade med att göra upp 4 hål redan på lördagen och tänkte sedan att vi fortsätter på söndagen.

På söndagsmorgonen tog jag lite sovmorgon för att titta på starten i Vasaloppet och när jag anlände ut på sjön hade Björn redan landat några mindre gäddor. Det var lite disigt och solen bröt inte igenom på allvar förren vid 11-tiden men precis då fällde det till på angeldonet rakt framför oss. Linan rullade ut och stannade upp ett kort tag för att sedan fortsätta sakta ut igen så jag drog till för kung och fosterland (Björn och Viktor garvade lite åt mig men min statistik när det gäller angelkrok är ju inte den allra bästa så visst, jag tog nog i lite extra…).  Det var inte allför tungt att hala upp linan och man riktade in sig på ännu en 1-2 kilos grön-gul cykelpump men när fisken uppenbarade sig i hålet så såg vi att det var en fin abborre ! Inte någon gigant direkt men vågen stannade ändå på 0,62 kg. Kul eftersom abborrarna inte direkt vuxit på träd denna vinter. Vi fick också rapport om ytterligare stor abborre (större sa dom…) från ett gäng som fiskade några 100 meter bortanför oss så visst känns det positivt inför framtiden !

Så med förhoppning om sol och värme och att motorborret är tillbaka nästa helg känns det genast myyyyycket bättre igen !!!!!

Coming Back To Life !

2 svar på “Härliga dagar i solen ! 2010-03-07”

  1. Magnus skriver:

    Fin borre! Vi körde som sagt ett lakepass på Vättern istället, mest pga att man aldrig får chansen en vanlig vinter, att beträda denna mäktiga sjö. Dock ingen fisk. Test av västsidan skall göras av ”Pungen” och ”Moonshine” i laget ikväll. Vi får hoppas på success!

  2. Fondan skriver:

    Hehe, ja normalt hade väl inte en borre i den storleken utlöst någon större blodtrycksrusning men det var bara så himla gött där i den fantastiska vårsolen !
    Vg Vättern så gäller det verkligen att passa på när tillfällena bjuds. Har själv inte varit ute på Vätter-is sedan 2003 och då var det på skridskor i Sannaviken.

Lämna ett svar