Njutbart fiske…? 2012-09-24

Av Fondan, 2012-09-24 22:43

Nu är det höst :(   Antingen blåser det eller så regnar det. Ofta samtidigt och i kombination med kylan är det svårt att hitta det där riktiga drivet att ge sig ut och fiska. Det är ju NU som ålen sätter in slutspurten för att äta upp sig inför vinterdvalan och gäddorna blir piggare av det svalare vattnet och återvänder till grundare vatten igen. Till och med på vintern när det är svinkallt ute baltar man med glädje på sig lager efter lager med kläder och ger sig ut på isen för att frysa fingarna blåa i flera timmar.

Nej, man känner efter en extra gång och konstaterar att det blåser nog lite för mycket ikväll för ålmete. Eller det är nog något annat som måste göras inomhus idag som är viktigare än att ge sig ut i båten när det regnar. Och när man väl står där en stund på bryggan med spöt i handen och huttrar kommer tanken smygande, vill jag verkligen ha en fisk nu? Slemma ner dom redan iskalla fingarna när krokarna skall avlägslas i mörkret, ev väga, mäta och fotografera själv eftersom ingen annan vill göra en sällskap i skitvädret, frysa ännu mer om fingrarna i vattnet vid återutsättningen för att fisken med säkerhet skall kunna simma vidare, etc, etc. 

Ute på isen på vintern i 15 minusgrader och blåst är det inget som helst problem, konstigt nog! Man skulle annars lätt kunna tro att det bara beror på att man är en klen vekling som backar för lite dåligt väder men det kan inte vara hela sanningen (även om man blivit mer och mer bekväm med åren…). Nej, det måste vara något annat och kanske är det så enkelt som att man behöver denna höstpaus i det tilltagande mörkret för att återfå den där känslan. När det sedan ”vänder igen”, ljuset börjar återvända och dagarna blir längre efter vintersolståndet vaknar man ju till liv igen. Ut och fiska !!

Nog med livsfilosofi för denna gång… Inte så mycket fiske den gångna veckan heller. Fortsatt nötande med mörtstugan men det har förutom några abborrar och en massa microgäddor bara givit en enda liten mört. Och som var dessutrom var död, förmodligen har den flutit in med strömmen av sig själv. Dags att ge upp snart :(

Fel fisk i stugan...

Lite jerkbite också...

Lämna ett svar