Spinnerbait i mörker… 2012-09-27

Av Fondan, 2012-09-27 23:13

I början av oktober förra året testade jag för första gången ytfiske med spinnerbait på grunt vatten i mörker. Det är riktigt häftigt att stå med pannlampa och se och höra betet plöja fram med ett konstant plaskande ljud på vattenytan i det spegelblanka vattnet. Och plötsligt se och känna hur en fisk med våldsam kraft kasta sig på spinnaren underifrån! Första gångerna gjorde man som vanligt omedelbart mothugg vilket inte sällan gjorde att spinnaren kom farande genom luften som en projektil förbi örat eftersom ytgående drag på nära håll inte får något motstånd av vattnet. Snart lärde man sig att det är mer effektivt att fortsätta veva på sakta några sekunder och låta fisken dra ner betet under ytan innan mothugget för en säkrare krokning. Och även förse den stora enkelkroken med en liten trailer-krok.

1:a lilla spinnbait-snipan denna höst...

Ikväll var det för första gången på ett bra tag som det var både vindstilla och uppehåll och därmed en perfekt kväll för lite spinnerbait från land i mörkret. HV hade dessutom förlorat första matchen för säsongen efter dåligt spel så det var en ytterligare anledning att ta en nypa luft… Det tog inte många kast innan det plaskade till bakom betet men ingen känning i spöt. Det var bara meterdjupt där fisken verkade hålla till och efter några ytterligare kast mot samma håll small det till och höstens första Buzzbait-gädda kunde vevas hem.

Ett bra och definitivt tecken på att dom rackarna nu börjat söka sig in på grundare vatten igen och förhoppningsvis kommer snart även dom lite tyngre släktingarna efter!

Lämna ett svar